Dostępność:Dostępny - InStock
Czas wysyłki:5 - 7 dni roboczych
Koszt wysyłki:od 30,00 zł
Stan magazynowy:
Stan produktu:Nowy
Gwarancja:Gwarancja Producenta
Informacje:Jesteśmy gospodarstwem rolnym i nie jesteśmy płatnikiem VAT
Dokument sprzedaży:Na życzenie kupującego wystawiamy Rachunek Uproszczony
Transport:
AGREST KRZACZASTY DUŻY CZERWONY Z GOŁYM KORZENIEM
KRZACZEK JEST WYSOKOŚCI 30-40 CM
SYSTEM KORZENIOWY AGRESTU JEST ZNACZNIE MNIEJSZY OD INNYCH DRZEWEK (JEDEN GŁÓWNY KORZEŃ I TROSZECZKĘ WĄSÓW BOCZNYCH CO NIE WPŁYWA NA PRAWIDŁOWE PRZYJĘCIE SIĘ SADZONKI!
Agrest pienny czerwony-odmiana deserowa, wczesna i bardzo plenna. Owoce średniej wielkości, słodko-kwaśne, czerwone, długo trzymają się na krzaku. Zbiera się je w pierwszej połowie VII. Można jeść je na surowo, suszyć, mrozić lub robić z nich smaczne przetwory. Zawierają witaminę C, B1, PP, A, żelazo, potas, fosfor, sód, wapń oraz magnez. Z uwagi na dużą zawartość pektyn warto ich używać do domowej produkcji dżemów, powideł, galaretek, kompotów, soków, win i octów. Są nisko kaloryczne. 100g owoców to jedynie ok. 54kcal. Agrest ten jest bardzo odporny na mączniaka i niskie temperatury. Lubi miejsca słoneczne, glebę gliniastą lub gliniasto-piaszczystą o odczynie lekko kwaśnym. Rośnie wolno, przybierając kształt kulisty.
AGREST KRZACZASTY
WSPANIAŁY DO JEDZENIA NA SUROWO I NA PRZETWORY!
OWOCOWANIE W LIPCU
STANOWISKO-słoneczne lub półcieniste
BARDZO ODPORNA NA MRÓZ
GLEBA-PIASZCZYSTO GLINIASTA
Towar doskonale zapakowany na czas transportu: pakowany w pudło, korzenie umieszczone w wilgotnej ziemi bez donicy, ponieważ donica kaleczy pozostałe rośliny podczas transportu. Roślinki są włożone razem do worka foliowego a wszystko owinięte specjalną folią
Owoce agrestu to smaczne i wartościowe jagody, bogate w witaminy oraz minerały. Są równie dobre na surowo, można dodawać je do deserów, jogurtów, lodów, ciast. Poza tym są świetnym komponentem w przetworach wieloowocowych, dobrze się łączą z truskawkami, rabarbarem, jabłkami jak i czereśniami. Z agrestu można też robić konfitury, które kiedyś były namiastką rodzynek. Pielęgnacja krzewów agrestu polega w głównej mierze na ich odmładzaniu. W przypadku agrestów wycinamy końcem zimy najstarsze gałęzie. Zostawiamy około 10-12 produktywnych pędów. Krzak musi być przewiewny, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia mączniaka. Sama roślina jest dość odporna na szkodniki i o ile rośnie w sprzyjającym dla niej miejscu nie powinna chorować. Jednak trzeba zwracać uwagę na jakiekolwiek oznaki pogorszenia kondycji.
Agrest to owoc, który rośnie na krzakach w chłodnym klimacie. Agrest jest spokrewniony z porzeczką i był spożywany od czasów starożytnych. Agrest występuje w kolorach czerwonych oraz żółtych. Smak agrestu jest cierpki, ale słodki jak winogrono lub zielone jabłko, w zależności od stopnia dojrzałości oraz odmiany. Są często używane do robienia dżemów i galaretek, ponieważ są bogate w pektyny — naturalny środek żelujący, który pomaga zagęszczać dżemy i galaretki bez użycia sztucznych dodatków lub konserwantów. Istnieje wiele różnych odmian agrestu, z których każdy ma swój niepowtarzalny profil smakowy i cechy.
Agrest to doskonałe źródło witaminy C i przeciwutleniaczy. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Owoc ma również wysoką zawartość pektyny, która pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca poprzez obniżenie złego cholesterolu. Wiadomo również, że agrest jest bogaty w żelazo i wapń, które wzmacniają odporność i pomagają zwalczać infekcje w organizmie. Agrest zawiera właściwości przeciwzapalne, które pomagają redukować stany zapalne w całym organizmie. Jest również skuteczny w leczeniu objawów zapalenia stawów, takich jak ból stawów spowodowany reumatoidalnym zapaleniem stawów lub chorobą zwyrodnieniową stawów, ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, które eliminują wolne rodniki z organizmu. Witamina C zawarta w agreście jest niezbędnym składnikiem odżywczym w walce z przeziębieniem, infekcjami, a nawet rakiem. Wspomaga również produkcję kolagenu, który utrzymuje strukturę kości, mięśni, ścięgien i więzadeł. Witamina A promuje zdrową skórę i zdrowie wzroku. Poprawia również wchłanianie żelaza z innych pokarmów w diecie.
Agrest jest łatwy w uprawie i stanowi doskonały dodatek do Twojego ogrodu. Są bardzo wytrzymałe i mogą wytrzymać zarówno bardzo niskie, jak i bardzo gorące temperatury. Krzak agrestu należy sadzić wiosną lub jesienią na obszarze o pełnym nasłonecznieniu, lub w lekkim cieniu. Wybierzmy miejsce z dobrze przepuszczalną glebą, która jest lekko kwaśna (poziom pH między 5,0 a 6,5). Poprawmy glebę kompostem przed sadzeniem, aby zapewnić składniki odżywcze systemom korzeniowym roślin. Agrest nie lubią ciężkich gleb gliniastych. Podlewanie jest niezbędne w miesiącach letnich, kiedy wzrost jest najbardziej aktywny, aby zapewnić mu zdrowie i owocowanie.
Istnieje wiele różnych rodzajów agrestu a ich cena zależy od wybranej odmiany. Najpopularniejsze odmiany agrestu to:
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.
Kontrolowana jakość! Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa |
Kontrolowana jakość! Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa |