Dostępność:Dostępny - InStock
Czas wysyłki:5 - 7 dni roboczych
Koszt wysyłki:od 30,00 zł
Stan magazynowy:
Stan produktu:Nowy
Gwarancja:Gwarancja Producenta
Informacje:Jesteśmy gospodarstwem rolnym i nie jesteśmy płatnikiem VAT
Dokument sprzedaży:Na życzenie kupującego wystawiamy Rachunek Uproszczony
Transport:
Morela kolumnowa na tarasy i małe ogrody miejskie.
MORELA KOLUMNOWA-ZNAKOMITA DO MAŁYCH MIEJSKICH OGRODÓW ORAZ NA TARASY I BALKONY
CAŁKOWITA WYSOKOŚĆ DRZEWKA 80 CM-100 CM
DRZEWKA SĄ PRZYCINANE JAK JEST TAKA POTRZEBA I ZABEZPIECZANE SPECJALNĄ MAŚCIĄ OGRODNICZĄ PRZED CHOROBAMI GRZYBOWYMI.
Morela kolumnowa na tarasy ogrody
MORELA KOLUMNOWA
jest rośną do wysokości 1, 9-2,5m a ich odwód nie przekracza 80 cm, dlatego mogą być sadzone w odległości 90-120 cm od siebie na działkach, w małych ogródkach, tarasach jak i na balkony do sadzenia w donicach. Plonują już w drugim-trzecim roku po posadzeniu w zależności od odmiany jak i stworzonych warunków jakich roślina będzie rosła. Owocują obficie a wygląd drzewka w okresie kwitnienia stanowi bardzo atrakcyjny element ozdobny ogrodu czy tarasu.
Owoce: owalne 40-50 g, pomarańczowe z czerwonym rumieńcem, miąższ soczysty-bardzo słodki!
Zapylacze: samopylna. Odporność na mróz średnia
Odporna na choroby grzybowe
Przydatność odmiany: Owoce dojrzewają pod koniec lipca początek sierpnia
Nadają się do bezpośredniego spożycia,
jak i na przetwory.
Wymagania uprawowe kolumnowych drzew owocowych są podobne jak w przypadku innych odmian drzew owocowych, z tą różnicą, że możemy je sadzić w małej rozstawie (1,0-1, 20 m) lub uprawiać w donicach. W przypadku uprawy roślin w donicach, pamiętajmy, iż ze względu na ograniczoną ilość ziemi w donicy, są one bardziej narażone na niedobory składników pokarmowych oraz przesuszenie. Dlatego konieczne jest regularne podlewanie oraz nieco bardziej obfite nawożenie. Przesadzając rośliny do większej donicy, pamiętajmy o wysypaniu na jej dno kilkucentymetrowej warstwy drenażowej z grubego żwiru, drobnych kamyków lub keramzytu, a także o wypełnieniu donicy świeżą, żyzną, próchniczą ziemią.
Towar doskonale zapakowany na czas transportu: pakowany w pudło, korzenie umieszczone w wilgotnej ziemi bez donicy, ponieważ donica kaleczy pozostałe rośliny podczas transportu. Roślinki są włożone razem do worka foliowego a wszystko owinięte specjalną folią
Najlepsze odmiany Moreli - rośliny w kategorii I o wysokości ok. 150 cm. Morele są bardzo popularnymi drzewami owocowymi sadzonymi w Polskich sadach i ogrodach. Ich smaczne owoce są nie tylko idealnym urozmaiceniem jesiennego stołu, ale też zawierają dużo witamin. Szczególnie suszone morele zawierają kwas foliowy czyli witaminę PP niezbędną w prawidłowym rozwoju ciąży. Poza tym zawierają dużo innych witamin B, C, żelaza, potasu, wapnia, fosforu, beta-karotenu oraz błonnika. Morele całkiem dobrze radzą sobie w naszym klimacie. Jednak aby praktycznie co roku cieszyć się owocami warto wybrać dla nich odpowiednie miejsce. Powinno ono być osłonięte od wschodu i północy. Najlepsza jest wystawa południowa lub południowo-zachodnia. Dobrze jest je sadzić przy ścianie domu, dzięki temu będą mniej narażone na wiosenne przymrozki, które wyrządzają największe szkody. Jeśli chodzi o glebę to morele nie mają zbyt wygórowanych wymagań. Potrzebują gleby przepuszczalnej lekkiej o obojętnym pH, piaszczysto-ilastej najlepiej i dobrze przewietrzonej, aby korzenie mogły się bez problemu rozwijać. Dlatego warto jest przekopać głęboko poniżej 50 cm miejsce pod morele. Użyźniając stanowisko można dodać obornika i wymieszać go z podłożem. Większość odmian moreli jest samopylna. Ale warto mieć dwa drzewka, ze względu na wartościowe owoce zarówno do jedzenia jak i na przetwory.
Morele to rodzaj owoców pestkowych pochodzących z Chin. Do Japonii i Europy przywieźli je kupcy już w XIV wieku. Drzewka moreli są obecnie powszechnie uprawiane na całym świecie. Należą do rodzaju Prunus i są spokrewnione ze śliwkami, wiśniami i migdałami. Morele są również uprawiane jako rośliny ozdobne i są popularne wśród ogrodników domowych ze względu na ich atrakcyjne kwiaty. Drzewa morelowe wydają owoce w ciągu trzech do czterech lat od posadzenia i mogą owocować do 20 lat. Rosną na małych drzewach o owalnych liściach. Gałęzie drzewa morelowego pokryte są małymi, podobnymi do włosów strukturami zwanymi przetchlinkami, które umożliwiają przenikanie tlenu i dwutlenku węgla między skórą drzewa a jego wewnętrznymi komórkami.Kwiaty na drzewach morelowych pojawiają się wiosną przed liśćmi, aby pszczoły mogły je zapylać.
Morele są doskonałym źródłem witaminy A, która pomaga zachować zdrową skórę i wspomaga zdrowie oczu. Morele są również dobrym źródłem potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jedna porcja moreli zapewnia 15% zalecanego dziennego spożycia witaminy A i 5% potasu. Ten suszony owoc jest również dobry dla Twojego serca. Uważa się, że fitochemikalia zawarte w morelach pomagają zapobiegać rakowi, chorobom układu krążenia i innym problemom zdrowotnym. Morele zawierają wiele składników odżywczych i minerałów, które pomagają poprawić Twoje zdrowie. Wysoka zawartość błonnika w morelach sprawia, że jest to idealny wybór żywności poprawiający zdrowie układu pokarmowego, podczas gdy zawartość żelaza może promować krążenie tlenu w organizmie.
Morele to rodzaj owoców pestkowych, do których należą również brzoskwinie, śliwki i nektarynki. Uprawiane są w regionach o ciepłym klimacie i dostępnych jest wiele odmian moreli. Niektóre odmiany moreli są samopylne, więc do produkcji owoców potrzebne jest tylko jedno drzewo; jednak uzyskasz więcej kwiatów moreli, gdy w pobliżu będzie co najmniej jedno inne drzewo morelowe do zapylenia krzyżowego. Drzewa morelowe doceniają dobrze przepuszczalną glebę, która została wzbogacona dużą ilością kompostu lub obornika. Preferują gleby lekko kwaśne, od 6 do 7 w skali pH. Jedną z najpopularniejszych odmian moreli jest sadzonka o nazwie Early Orange , która jest mrozoodporna. Morele są narażone na choroby i szkodniki, które mogą wpływać na ich plon, takie jak brązowa zgnilizna i mączniak prawdziwy, więc regularne stosowanie fungicydów może być konieczne, jeśli uprawiasz morele na swoim podwórku.
Morele to jedne z najpopularniejszych owoców pestkowych. Mają słodki smak i niepowtarzalny aromat, co czyni je doskonałym dodatkiem rożnych dań. Morele wykorzystywane są w różnych przetworach kulinarnych. Najczęściej jest to dżem, ale można je również piec, duszone, kandyzowane lub suszone. Oprócz dżemu morele są używane jako składniki ciast i innych wypieków. Mogą być pieczone w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki do wykorzystania jako polewy do lodów lub innych deserów. Morele są również używane do produkcji wina lub alkoholi destylowanych, takich jak brandy i sznaps morelowy.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.
Kontrolowana jakość! Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa |
Kontrolowana jakość! Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa |