Strona główna » Krzewy owocowe » PORZECZKA Pakiet 6 sztuki - sadzonki 50 / 70 cm
PORZECZKA Pakiet 6 sztuki - sadzonki 50 / 70 cmPORZECZKA Pakiet 6 sztuki - sadzonki 50 / 70 cm
PORZECZKA Pakiet 6 sztuki - sadzonki 50 / 70 cm
PORZECZKA Pakiet 6 sztuki - sadzonki 50 / 70 cm
Polecamy

PORZECZKA Pakiet 6 sztuki - sadzonki 50 / 70 cm

Dostępność:Dostępny - InStock

Czas wysyłki:5 - 7 dni roboczych

Koszt wysyłki:od 30,00 zł

Stan magazynowy:

Stan produktu:Nowy

Gwarancja:Gwarancja Producenta

Informacje:Jesteśmy gospodarstwem rolnym i nie jesteśmy płatnikiem VAT

Dokument sprzedaży:Na życzenie kupującego wystawiamy Rachunek Uproszczony

Transport:Transport

Dostawa:Dostawa

Cena: 51,50 zł / szt.

Ilość:
-+
szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Instrukcje sadzenia
  • Kiedy Kupić?
  • Nawożenie i Pielęgnacja
  • Sadzonki porzeczek
  • Uprawa roślin
  • Recenzje produktu (0)

ZESTAW SZEŚCIU SADZONEK PORZECZKI W TRZECH KOLORACH

 Porzeczka Czerwona -  bardzo dobrze nadaje się do małych przydomowych ogrodów jak i w donice na tarasy, balkony
. Odmiana ta pochodzi z bardzo starej plantacji. Cechuje się dużą plennością i bardzo słodkimi, soczystymi owocami. Zebrane w grona czerwone jagody dojrzewają od VI do VIII. Zawierają sporą ilość witaminy C, PP, potas, żelazo, błonnik, cukier i in. Roślina łatwa w uprawie i mrozoodporna.Wymaga stanowisk słonecznych. Specyfika owocowania porzeczki czerwonej pozwala na jej szpalerową, bądź nawet pienną uprawę. Można czasem spotkać żywopłot zrobiony z tej rośliny. Porzeczkę czerwoną można też uprawiać w dużych donicach lub skrzyniach. Z jej smacznych owoców wyrabia się soki, galaretki, wina, nalewki, kompoty, dżemy itp. Zebrane plony nadają się również do zamrażania. 
 

Porzeczka Biała - cechuje się dużą plennością i bardzo słodkimi, soczystymi owocami. Zebrane w grona czerwone jagody dojrzewają od VI do VIII. Zawierają sporą ilość witaminy C, PP, potas, żelazo, błonnik, cukier i in.Roślina łatwa w uprawie i mrozoodporna. Wymaga stanowisk słonecznych. Specyfika owocowania porzeczki białej pozwala na jej szpalerową, bądź nawet pienną uprawę. Można czasem spotkać żywopłot zrobiony z tej rośliny. Porzeczkę białą można też uprawiać w dużych donicach lub skrzyniach. Z jej smacznych owoców wyrabia się soki, galaretki, wina, nalewki, kompoty, dżemy itp. Zebrane plony nadają się również do zamrażania. 
 

Porzeczka Czarna - odmiana ta charakteryzuje się bardzo dużymi owocami i małą wrażliwością na wielkopąkowca i inne choroby. Krzaki rosną szybko i okazale. Owoce dojrzewają w VII. Zawierają duże ilości witamin, szczególnie wit. C, która jest niezbędna przy wchłanianiu żelaza i wzmacnianiu odporności organizmu. Czarne porzeczki mają 4x więcej tej witaminy niż pomarańcza. 30g owoców dostarcza 100% zalecanego w Polsce jej dziennego spożycia. Jagody tej rośliny zawierają również witaminę A, B1, B2, PP, fosfor, potas, wapń, magnez, jod, a także flawonoidy, olejki eteryczne, diterpeny i in. Czarne porzeczki mają małe wymagania glebowe, ale najlepiej będą owocować w ziemiach gliniastych lub piaszczysto-gliniastych, lekko kwaśnych (pH 6, 2-6, 7), wilgotnych, próchniczych. Dobrze jest nawozić glebę nawozami organicznymi. Stanowisko powinno być usytuowane w pełnym słońcu, choć hodowla udaje się również w półcieniu. 

Instrukcje sadzenia
1 Wykopujemy dołek, zawsze większy od korzeni rośliny.
2. Wlewamy wiadro wody (około 10 litrów) do wykopanego dołka - jak roślina jest mniejsza to oczywiście mniej lejemy wody.
3. Wkładamy roślinkę i zasypujemy ziemią.
4. Ważne: roślina ma być na środku wykopanego dołka oraz ziemia ma być delikatnie ubita wokół pnia drzewka/krzaczka.
5. Nie dajemy żadnego obornika i nawozu pod korzenie ponieważ może tylko popalić młode pędy korzeniowe.
6. Na koniec podlewamy roślinę (około 10 litrów wody) - w okresie obfitych opadów nie trzeba tak obficie podlewać po posadzeniu.
7. Jeżeli drzewko jest małe, dobrze jest wbić obok palik zabezpieczający.
8. Jeżeli sadzimy rośliny w polu lub na otwartej przestrzeni dobrze jest drzewko zabezpieczyć siatką przeciw dzikiej zwierzynie.
9. Po zakończeniu sadzenia trzeba delikatnie roślinę nawozić nawozem granulowanym wieloskładnikowym posypując wokół rośliny garstkę na 1 roślinę czyli +- 1 czubata łyżka od zupy.
10. Po posadzeniu w okresie suszy podlewamy raz dziennie a nawet rano i wieczorem.
11. Po tygodniu od sadzenia jest dobrze zapobiegawczo wykonać oprysk od grzyba Topsinem a za 14 dni dobrze jest opryskać również zapobiegawczo od robaka Mospilanem, ten środek jest tani i bardzo dobry ponieważ jest to środek który działa w wysokich temperaturach oraz głęboko wnika w roślinę i ją dobrze zabezpiecza od szkodników.
12. Rośliny w okresie wiosennym w naturalny sposób nie mają liści dzięki czemu lepiej znoszą czas przewozu , natomiast w okresie jesiennym rośliny w naturalny sposób mają już liście przebarwiające się na żółto, czerwono brązowo lub już ich tez nie mają – po prostu roślina zaczyna przygotowywać się do odpoczynku zimowego.
Rośliny kupowane w okresie wiosennym dla lepszego przetrwania czasu przewozu wyjmowane są z ciemnej chłodni i z tego powodu roślina ma zakłócony cykl wegetacji co wpływa na jej wygląd - ma mniej rozwinięte liście lub ich prawie brak, dzięki czemu po włożeniu jej do gruntu i wysokim temperaturom powietrza oraz mocnemu podlewaniu szybko zaaklimatyzuje się w danym miejscu nasadzenia i będzie miało ładne przyrosty.

Rośliny kupowane w okresie późnowiosennym aż do czasu jesieni mają liście które podczas przewozu najczęściej więdną ale proszę się tym nie przejmować - to jest naturalny system obronny rośliny żeby całość nie uschła, dlatego proszę oberwać uschnięte liście i mocno podlewać aż roślina wypuści nowe.

Rośliny kupowane jesienią/zimą w naturalny sposób nie posiadają liści, więc proszę się tym nie przejmować tylko po posadzeniu rośliny trzeba ją podlewać, a gdy pojawią się duże mrozy należy zabezpieczyć ją przed niską temperaturą.

SADZONKI DRZEWEK MOGĄ NIEZNACZNIE RÓŻNIĆ SIĘ OD SIEBIE, CO NIE WPŁYWA NA, JAKOŚĆ ROŚLINEK.DRZEWKA DANYCH RODZAI RÓŻNIĄ SIĘ OD SIEBIE WYGLĄDEM. JEDNE SĄ TYLKO JEDNYM PATYCZKIEM BEZ BOCZNYCH GAŁĄZEK, DRUGIE MAJĄ TROCHĘ ROZWINIĘTA KORONKĘ - ALE JEDNE I DRUGIE PO ROKU BĘDĄ ZACZYNAŁY TWORZYĆ PRAWIDŁOWĄ FORMĘ DRZEWKA DANEJ ODMIANY.
Nawożenie roślin
Do zasilania roślin możemy stosować nawozy organiczne (naturalne) oraz mineralne (o zróżnicowanym składzie). W okresie wiosennym rośliny potrzebują nawozów zasobnych w azot, późnym latem i jesienią nawozimy je mieszankami potasowo-fosforowymi (w odpowiednich dawkach).

Nawożenie drzewek
Wiosenne nawożenie azotem młodych drzewek owocowych należy zastosować na przełomie marca i kwietnia. W roku pierwszym oraz drugim 50 g azotu, w trzecim i czwartym - 80 g. Na glebach lekkich w sadzie owocującym należy zastosować od 60-120 kg azotu na hektar. W dawkach: 1/3 w marcu, 1/3 po kwitnieniu, 1/3 po 20 czerwca.

Nawożenie krzewów
Nawozy azotowe stosujemy tylko do końca czerwca, później już tylko te zawierające fosfor i potas. Stosowanie: Nawozy mineralne stosuje się na wilgotną glebę, rozsypując granulki lub proszek wokół roślin i delikatnie przekopując grabkami z wierzchnią warstwą gleby. Następnie nawóz i glebę trzeba dobrze podlać.

Pielęgnacja roślina
Pielęgnacja roślin to szereg ważnych czynności mających wpływ na ich prawidłowy rozwój. Dwa podstawowe zabiegi to podlewanie oraz nawożenie. Zarówno dawka nawozu jak i wody musi być dopasowana do wymagań konkretnego gatunku. W skład pielęgnacji wchodzi też przycinanie rozrastających się gałęzi drzew i krzewów. Ma ono między innymi na celu usunięcie chorych pędów i pobudzenie rośliny do rozwoju. Ważne zabiegi to również ściółkowanie, przesadzanie i usuwanie chwastów.a

Porzeczki w naszej kuchni trudno by było zastąpić. Znakomicie komponują się z serami typu cememmbert na ciepło, równie dobrze o ile nie lepiej niż żurawina. Można z nich robić soki, kompoty, octy oraz galaretki, a także suszyć. Polska jest krajem znanym na świecie z produkcji właśnie czarnej porzeczki. Ten wspomagający regulację ciśnienia owoc zyskał sobie uznanie wielu. Mało kto jednak wie, że porzeczka pochodzi z naszych lasów szczególnie popularnie porasta tereny o wysokim stanie wód gruntowych. Porzeczka jest bardzo łatwa w uprawie i w przydomowych ogrodach nie wymagają oprysków. Również w uprawie towarowej nie są używane duże ilości chemicznych środków ochrony roślin. Porzeczki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają około 8 razy więcej witaminy C niż cytryna. Do tego cennym składnikiem zawartym w owocach czarnej porzeczki są ciemne barwniki antocyjany, które świetnie sprawdzają się jako oksydanty. 

Sadzonki porzeczek białych, czerwonych i czarnych

Czerwone i czarne porzeczki należą do owoców o wysokiej zawartości prozdrowotnych substancji aktywnych, pozytywnie oddziałujących na funkcjonowanie organizmu. Dostępne w asortymencie krzewy stanowią przy tym rośliny szczególnie łatwe w uprawie, niewymagające oprysków w przydomowych ogrodach. Poznaj sadzonki porzeczek oferowane w naszym sklepie drzewka-owocowe.pl

Uprawa porzeczek

Zarówno porzeczkę na pniu, jak również formę krzaczastą i doniczkową najlepiej sadzić na stanowiskach ciepłych, nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru, co pozytywnie wpłynie na jakość i smak późniejszych owoców. W tym przypadku sprawdzi się niemal każdy rodzaj gleby ogrodowej, która powinna być uprzednio dokładnie odchwaszczona. Stanowiska mniej zasobne warto wcześniej wzbogacić kompostem. Sadzonki porzeczki czerwonej i czarnej wymagają podlewania w trakcie suszy, aby zagwarantować roślinie należyte warunki rozwoju. Najlepszym okresem na cięcie krzewów jest przedwiośnie, przed ruszeniem soków.

Zastosowanie porzeczek w kuchni

Owoce porzeczki pochodzące z naszych sadzonek przeznaczone są zarówno do bezpośredniego spożycia, dzięki czemu mocno wyczuwalny jest ich kwaskowy smak z delikatną nutą słodyczy. Doskonale sprawdzą się one również w formie przetworów, w połączeniu z innymi roślinami. Owoce porzeczki można również z powodzeniem wykorzystać jako sok, koktajl, galaretka, ocet, kompot.

Witaminy w porzeczkach

Porzeczki znane są z wysokiej zawartości cennych dla organizmu składników odżywczych. Omawiane owoce stanowią bogate źródło witaminy C o właściwościach ochronnych i przeciwutleniających. Jej regularne spożywanie pozwala skutecznie zapobiec działaniu wolnych rodników, spowalniając tym samym procesy starzenia w organizmie. Oprócz tego, owoce sadzonek z naszej oferty są bogate w witaminy B1, B2, B6 i B7, A, E, K, niacynę i kwas foliowy. Owoce sadzonki porzeczki stanowią doskonałe źródło flawonoidów i antocyjanów, zaliczanych do grupy naturalnych antyoksydantów. Głównym zadaniem wspomnianych związków jest neutralizacja wolnych rodników tlenowych, hamując tym samym reakcje utleniania na poziomie komórkowym. W praktyce regularne spożywanie porzeczek chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, zwiększającym ryzyko wystąpienia Alzheimera, Parkinsona, cukrzycy i innych schorzeń. 

Wartości rozkurczowe

Wysoka zawartość flawonoidów w porzeczkach oddziałuje rozkurczowo na mięśniówkę gładką w przewodzie pokarmowym. Z tego względu owoce sadzonek dostępnych w naszym asortymencie powinny być często spożywane przez osoby cierpiące na bóle brzucha z występującymi skurczami.

 

Dzikie pędy    
Istnieje możliwość, że podkładka użyta do szczepienia wytworzy z korzeni lub na pniu dzikie pędy, które należy w całości usunąć.
W przypadku drzewek owoców jagodowych dzikie pędy mogą wyrastać z korzeni, na pniu i bezpośrednio pod koroną. Należy je wszystkie bezwarunkowo usunąć.
    
Nawadnianie     
Regularne podlewanie ma pozytywny wpływ na plony.
    
Nawożenie    
Nawożenie należy zacząć już w marcu nawozem pełnoskładnikowym w dawkach wskazanych na opakowaniu.
    
Odległość roślin    
- pienne 1,25 - 1,5 m
- krzewy 1 m
    
Ochrona roślin  
Najczęściej występującymi szkodnikami są mszyce. Natychmiast po zauważeniu należy zastosować odpowiedni środek chemiczny.
Choroby grzybicze występują rzadko. U nowo zasadzonych agrestów nie występuje mączniak.
    
Okres sadzenia    
Marzec - maj oraz październik - do zamarznięcia gleby, rośliny uprawiane w pojemnikach całorocznie.
    
Przycinanie     
Porzeczki i agrest należy zacząć przycinać w trzecim roku od posadzenia.
Przerzedzenie korony poprzez wycięcie starszych pędów spowoduje wzrost jakości owoców i ułatwi późniejszy zbiór.
    
Sadzenie    
Dla krzewów jagodowych wykopać należy dołki o średnicy ok. 50 – 60 cm i głębokości 40 cm.
W przypadku odmian piennych należy jeszcze przed posadzeniem wbić palik, który powinien sięgać aż do koronki. Korzenie można przyciąć, a nadziemne pędy skrócić o 1/3 ich długości.
Krzewy posadzić należy tak głęboko, aby miejsce rozgałęzienia było przy ziemi, co pomoże w tworzeniu się ziemnych pędów.
Późniejsze obrabianie ziemi nie powinno być zbyt głębokie.
    
Uprawa i pielęgnacja roślin

Agrest
Płasko rosnący krzew ma ok. 1 m wysokości. Gałęzie uginają się pod ciężarem owoców w kierunku zewnętrznym. Owoce znajdują się zarówno na jednorocznych gałązkach, jak i na krótkich pędach wieloletnich. Agresty są samopylne. Zebrane jeszcze twarde owoce służą jako dodatek do ciast, całkowicie dojrzałe owoce nadają się na marmolady i soki, ewentualnie na wino. Agrest lubi głębokie, gliniaste gleby, przy dostatecznym podlewaniu można uprawiać również w glebach próchniczych i piaszczystych.

Porzeczkoagrest
Krzyżówka porzeczki i agrestu. Liść jest podobny do agrestu, ale większy. Pędy są szarobrązowe i bezkolcowe jak w przypadku czarnej porzeczki. Brązowoczarne owoce podobne są do wielkiej czarnej porzeczki. Z jednego krzewu można zebrać nawet 5 kg owoców. Podkreślić należy szczególnie odporność na mączniaka, rdzę i roztocza.

Czarna porzeczka
Główną zaletą czarnej porzeczki są cenne substancje, przede wszystkim kwas askorbinowy (witamina C), którego zawiera więcej niż którykolwiek gatunek owoców w naszej strefie klimatycznej. Wszechstronnie wykorzystywana w gospodarstwie domowym na galaretki, likiery i soki. Nie ma żadnych szczególnych wymagań dotyczących gleby jednak z uwagi na wczesne kwitnienie powinno unikać się sadzenia w mroźnych rejonach.

Czerwona porzeczka
Tworzy krzewy o wysokości ok. 1,2-1,8 m. W przypadku wielu odmian kwiaty i owoce powstają jeszcze na pędach kilkuletnich, jednak piękne grona i wielkie jagody uzyskać można wyłącznie na pędach jednorocznych. Czerwone porzeczki są samopylne, dlatego wystarczy uprawiać tylko jeden krzew w celu uzyskania owoców Zbiór czerwonych porzeczek zaczyna się pod koniec czerwca, a kończy w połowie sierpnia. Porzeczki można przetworzyć na galaretkę, desery, sok, wino. Zdrowe owoce o wysokiej jakości uzyska się dzięki odpowiednio dobremu oświetleniu.
    
Zapylanie    
Sposoby zapylania w naszym poradniku opisane są wyłącznie w przypadku drzew owocowych.
    
Zimowa ochrona     
Nie jest konieczna.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

 
alt
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa
 
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa
alt
    Wysyłka kurier DPD
    Koszty wysyłki uzależnione są od ilości (szt.), wielkości (wysokości) i ciężaru (kg.)
    Po dodaniu roślin do koszyka i wybraniu formy płatności, system automatycznie wyliczy koszt wysyłki. Jeśli zostanie przkroczona norma narzucona przez firmę kurierską (paczka do 25 kg.) system automatycznie podzieli zamówiony towar na kilka paczek.
    Uwaga roślin powyżej 2 metry wysykości nie da sie wysłać, towar taki można odebrać tylko osobiście swoim transportem.
     
    aby dowiedzieć się więcej o kosztach wysyłki

     
      W naszym sklepie zapłacisz poprzez płatności elektroniczne, kartą kredytową, BLIK-em lub poprzez standardowy przelew na konto.  

      Wpłaty Bank PKO - Inteligo
      50 1020 5558 1111 1786 2850 0076

      W tytule prosimy podawać nr zamówienia!!!
          Zgadzam sięNie zgadzam się