Strona główna » Drzewa owocowe » ŚLIWO MORELA bardzo smaczna - sadzonki 90 / 140 cm
ŚLIWO MORELA bardzo smaczna - sadzonki 90 / 140 cmŚLIWO MORELA bardzo smaczna - sadzonki 90 / 140 cmŚLIWO MORELA bardzo smaczna - sadzonki 90 / 140 cmŚLIWO MORELA bardzo smaczna - sadzonki 90 / 140 cm
ŚLIWO MORELA bardzo smaczna - sadzonki 90 / 140 cm
ŚLIWO MORELA bardzo smaczna - sadzonki 90 / 140 cm
ŚLIWO MORELA bardzo smaczna - sadzonki 90 / 140 cm
ŚLIWO MORELA bardzo smaczna - sadzonki 90 / 140 cm

ŚLIWO MORELA bardzo smaczna - sadzonki 90 / 140 cm

Dostępność:Dostępny - InStock

Czas wysyłki:5 - 7 dni roboczych

Koszt wysyłki:od 0,00 zł

Stan magazynowy:

Stan produktu:Nowy

Gwarancja:Gwarancja Producenta

Informacje:Jesteśmy gospodarstwem rolnym i nie jesteśmy płatnikiem VAT

Dokument sprzedaży:Na życzenie kupującego wystawiamy Rachunek Uproszczony

Transport:Transport

Dostawa:Dostawa

Cena: 24,50 zł / szt.

Ilość:
-+
szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Instrukcje sadzenia
  • Kiedy Kupić?
  • Nawożenie i Pielęgnacja
  • Drzewka moreli
  • Uprawa roślin
  • Recenzje produktu (0)

ŚLIWO MORELA BARDZO SMACZNA 

ŚLIWO MORELA 

WYSOKOŚĆ DRZEWKA 90CM-140CM, 

DRZEWKA SĄ PRZYCINANE I ZABEZPIECZANE SPECJALNĄ MAŚCIĄ OGRODNICZĄ PRZED CHOROBAMI GRZYBOWYMI. 

ŚLIWO MORELA BARDZO SMACZNA Rodzaj rośliny Śliwy 

ŚLIWO MORELA-owoce średniej wielkości około 5-6 cm, o kolorze czerwono-pomarańczowym, miąższ soczysty słodki, pestka odchodzi o miąższu wspaniale nadaje się do jedzenia na surowo jak i na przetwory. 

Odporność na choroby grzybowe oraz na niskie temperatury, stanowisko słoneczne do półcienistego. 

Owoce dojrzewają koniec lipca. 

Drzewo po kilku latach dorasta do 3- 4 metrów w zależności jak mocno będzie przycinane 

Pierwsze zbiory możemy wykonać już w 3-4 roku po posadzeniu. Wczesne odmiany śliwek należy zbierać z drzew, gdy są już dojrzałe, ale jeszcze dość jędrne. Nie można ich przechowywać dłużej niż kilka dni, toteż trzeba je jak najszybciej spożyć lub zużyć na przetwory. Śliwki węgierki należy jak najdłużej przetrzymywać na drzewie, gdyż wtedy są najsłodsze i najsmaczniejsze. Najlepsze są wtedy, gdy skórka koło szypułki zaczyna się marszczyć. Takie węgierki można przez dwa do trzech tygodni przechować w domu, w chłodnym i przewiewnym miejscu. . 

Wymagania klimatyczne i glebowe oraz nawożenie Śliwy najlepiej udają się w klimacie umiarkowanym, śliwy są często sadzone na działkach, ponieważ nie są wybredne w stosunku do gleby - ph obojętne 6, 7-7, 2 

Udają się nawet tam, gdzie jest wysoki poziom wody gruntowej. Wyrastają w drzewa niewielkie, zajmują mało miejsca, a zaczynają owocować wcześnie. Jedne odmiany śliw zaczynają dojrzewać już na początku lata, a inne owocują jeszcze we wrześniu. Owoce cenione są jako deserowe, doskonale nadają się również na przetwory. Uprawa i sposób nawożenia śliw nie różni się niczym od uprawy i nawożenia jabłoni i grusz. Jako drzewa niewielkie nie wymagają tak wiele nawozów. Pod największą nawet śliwę wystarczy połowa dawek stosowanych pod jabłonie. 

Towar doskonale zapakowany na czas transportu: pakowany w pudło, korzenie umieszczone w wilgotnej ziemi bez donicy, ponieważ donica kaleczy pozostałe rośliny podczas transportu. Roślinki są włożone razem do worka foliowego a wszystko owinięte specjalną folią 

Instrukcje sadzenia
1 Wykopujemy dołek, zawsze większy od korzeni rośliny.
2. Wlewamy wiadro wody (około 10 litrów) do wykopanego dołka - jak roślina jest mniejsza to oczywiście mniej lejemy wody.
3. Wkładamy roślinkę i zasypujemy ziemią.
4. Ważne: roślina ma być na środku wykopanego dołka oraz ziemia ma być delikatnie ubita wokół pnia drzewka/krzaczka.
5. Nie dajemy żadnego obornika i nawozu pod korzenie ponieważ może tylko popalić młode pędy korzeniowe.
6. Na koniec podlewamy roślinę (około 10 litrów wody) - w okresie obfitych opadów nie trzeba tak obficie podlewać po posadzeniu.
7. Jeżeli drzewko jest małe, dobrze jest wbić obok palik zabezpieczający.
8. Jeżeli sadzimy rośliny w polu lub na otwartej przestrzeni dobrze jest drzewko zabezpieczyć siatką przeciw dzikiej zwierzynie.
9. Po zakończeniu sadzenia trzeba delikatnie roślinę nawozić nawozem granulowanym wieloskładnikowym posypując wokół rośliny garstkę na 1 roślinę czyli +- 1 czubata łyżka od zupy.
10. Po posadzeniu w okresie suszy podlewamy raz dziennie a nawet rano i wieczorem.
11. Po tygodniu od sadzenia jest dobrze zapobiegawczo wykonać oprysk od grzyba Topsinem a za 14 dni dobrze jest opryskać również zapobiegawczo od robaka Mospilanem, ten środek jest tani i bardzo dobry ponieważ jest to środek który działa w wysokich temperaturach oraz głęboko wnika w roślinę i ją dobrze zabezpiecza od szkodników.
12. Rośliny w okresie wiosennym w naturalny sposób nie mają liści dzięki czemu lepiej znoszą czas przewozu , natomiast w okresie jesiennym rośliny w naturalny sposób mają już liście przebarwiające się na żółto, czerwono brązowo lub już ich tez nie mają – po prostu roślina zaczyna przygotowywać się do odpoczynku zimowego.
Rośliny kupowane w okresie wiosennym dla lepszego przetrwania czasu przewozu wyjmowane są z ciemnej chłodni i z tego powodu roślina ma zakłócony cykl wegetacji co wpływa na jej wygląd - ma mniej rozwinięte liście lub ich prawie brak, dzięki czemu po włożeniu jej do gruntu i wysokim temperaturom powietrza oraz mocnemu podlewaniu szybko zaaklimatyzuje się w danym miejscu nasadzenia i będzie miało ładne przyrosty.

Rośliny kupowane w okresie późnowiosennym aż do czasu jesieni mają liście które podczas przewozu najczęściej więdną ale proszę się tym nie przejmować - to jest naturalny system obronny rośliny żeby całość nie uschła, dlatego proszę oberwać uschnięte liście i mocno podlewać aż roślina wypuści nowe.

Rośliny kupowane jesienią/zimą w naturalny sposób nie posiadają liści, więc proszę się tym nie przejmować tylko po posadzeniu rośliny trzeba ją podlewać, a gdy pojawią się duże mrozy należy zabezpieczyć ją przed niską temperaturą.

SADZONKI DRZEWEK MOGĄ NIEZNACZNIE RÓŻNIĆ SIĘ OD SIEBIE, CO NIE WPŁYWA NA, JAKOŚĆ ROŚLINEK.DRZEWKA DANYCH RODZAI RÓŻNIĄ SIĘ OD SIEBIE WYGLĄDEM. JEDNE SĄ TYLKO JEDNYM PATYCZKIEM BEZ BOCZNYCH GAŁĄZEK, DRUGIE MAJĄ TROCHĘ ROZWINIĘTA KORONKĘ - ALE JEDNE I DRUGIE PO ROKU BĘDĄ ZACZYNAŁY TWORZYĆ PRAWIDŁOWĄ FORMĘ DRZEWKA DANEJ ODMIANY.
Nawożenie roślin
Do zasilania roślin możemy stosować nawozy organiczne (naturalne) oraz mineralne (o zróżnicowanym składzie). W okresie wiosennym rośliny potrzebują nawozów zasobnych w azot, późnym latem i jesienią nawozimy je mieszankami potasowo-fosforowymi (w odpowiednich dawkach).

Nawożenie drzewek
Wiosenne nawożenie azotem młodych drzewek owocowych należy zastosować na przełomie marca i kwietnia. W roku pierwszym oraz drugim 50 g azotu, w trzecim i czwartym - 80 g. Na glebach lekkich w sadzie owocującym należy zastosować od 60-120 kg azotu na hektar. W dawkach: 1/3 w marcu, 1/3 po kwitnieniu, 1/3 po 20 czerwca.

Nawożenie krzewów
Nawozy azotowe stosujemy tylko do końca czerwca, później już tylko te zawierające fosfor i potas. Stosowanie: Nawozy mineralne stosuje się na wilgotną glebę, rozsypując granulki lub proszek wokół roślin i delikatnie przekopując grabkami z wierzchnią warstwą gleby. Następnie nawóz i glebę trzeba dobrze podlać.

Pielęgnacja roślina
Pielęgnacja roślin to szereg ważnych czynności mających wpływ na ich prawidłowy rozwój. Dwa podstawowe zabiegi to podlewanie oraz nawożenie. Zarówno dawka nawozu jak i wody musi być dopasowana do wymagań konkretnego gatunku. W skład pielęgnacji wchodzi też przycinanie rozrastających się gałęzi drzew i krzewów. Ma ono między innymi na celu usunięcie chorych pędów i pobudzenie rośliny do rozwoju. Ważne zabiegi to również ściółkowanie, przesadzanie i usuwanie chwastów.a

Najlepsze odmiany Moreli - rośliny w kategorii I o wysokości ok. 150 cm. Morele są bardzo popularnymi drzewami owocowymi sadzonymi w Polskich sadach i ogrodach. Ich smaczne owoce są nie tylko idealnym urozmaiceniem jesiennego stołu, ale też zawierają dużo witamin. Szczególnie suszone morele zawierają kwas foliowy czyli witaminę PP niezbędną w prawidłowym rozwoju ciąży. Poza tym zawierają dużo innych witamin B, C, żelaza, potasu, wapnia, fosforu, beta-karotenu oraz błonnika. Morele całkiem dobrze radzą sobie w naszym klimacie. Jednak aby praktycznie co roku cieszyć się owocami warto wybrać dla nich odpowiednie miejsce. Powinno ono być osłonięte od wschodu i północy. Najlepsza jest wystawa południowa lub południowo-zachodnia. Dobrze jest je sadzić przy ścianie domu, dzięki temu będą mniej narażone na wiosenne przymrozki, które wyrządzają największe szkody. Jeśli chodzi o glebę to morele nie mają zbyt wygórowanych wymagań. Potrzebują gleby przepuszczalnej lekkiej o obojętnym pH, piaszczysto-ilastej najlepiej i dobrze przewietrzonej, aby korzenie mogły się bez problemu rozwijać. Dlatego warto jest przekopać głęboko poniżej 50 cm miejsce pod morele. Użyźniając stanowisko można dodać obornika i wymieszać go z podłożem. Większość odmian moreli jest samopylna. Ale warto mieć dwa drzewka, ze względu na wartościowe owoce zarówno do jedzenia jak i na przetwory.

Sadzonki moreli 

Morele to rodzaj owoców pestkowych pochodzących z Chin. Do Japonii i Europy przywieźli je kupcy już w XIV wieku. Drzewka moreli są obecnie powszechnie uprawiane na całym świecie. Należą do rodzaju Prunus i są spokrewnione ze śliwkami, wiśniami i migdałami. Morele są również uprawiane jako rośliny ozdobne i są popularne wśród ogrodników domowych ze względu na ich atrakcyjne kwiaty. Drzewa morelowe wydają owoce w ciągu trzech do czterech lat od posadzenia i mogą owocować do 20 lat. Rosną na małych drzewach o owalnych liściach. Gałęzie drzewa morelowego pokryte są małymi, podobnymi do włosów strukturami zwanymi przetchlinkami, które umożliwiają przenikanie tlenu i dwutlenku węgla między skórą drzewa a jego wewnętrznymi komórkami.Kwiaty na drzewach morelowych pojawiają się wiosną przed liśćmi, aby pszczoły mogły je zapylać.

Dlaczego warto jeść morele ? 

Morele są doskonałym źródłem witaminy A, która pomaga zachować zdrową skórę i wspomaga zdrowie oczu. Morele są również dobrym źródłem potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jedna porcja moreli zapewnia 15% zalecanego dziennego spożycia witaminy A i 5% potasu. Ten suszony owoc jest również dobry dla Twojego serca. Uważa się, że fitochemikalia zawarte w morelach pomagają zapobiegać rakowi, chorobom układu krążenia i innym problemom zdrowotnym. Morele zawierają wiele składników odżywczych i minerałów, które pomagają poprawić Twoje zdrowie. Wysoka zawartość błonnika w morelach sprawia, że jest to idealny wybór żywności poprawiający zdrowie układu pokarmowego, podczas gdy zawartość żelaza może promować krążenie tlenu w organizmie.

Samopylne odmiany moreli

Morele to rodzaj owoców pestkowych, do których należą również brzoskwinie, śliwki i nektarynki. Uprawiane są w regionach o ciepłym klimacie i dostępnych jest wiele odmian moreli. Niektóre odmiany moreli są samopylne, więc do produkcji owoców potrzebne jest tylko jedno drzewo; jednak uzyskasz więcej kwiatów moreli, gdy w pobliżu będzie co najmniej jedno inne drzewo morelowe do zapylenia krzyżowego.  Drzewa morelowe doceniają dobrze przepuszczalną glebę, która została wzbogacona dużą ilością kompostu lub obornika. Preferują gleby lekko kwaśne, od 6 do 7 w skali pH. Jedną z najpopularniejszych odmian moreli jest sadzonka o nazwie Early Orange , która jest mrozoodporna.  Morele są narażone na choroby i szkodniki, które mogą wpływać na ich plon, takie jak brązowa zgnilizna i mączniak prawdziwy, więc regularne stosowanie fungicydów może być konieczne, jeśli uprawiasz morele na swoim podwórku.

Zastosowanie moreli w przemyśle spożywczym 

Morele to jedne z najpopularniejszych owoców pestkowych. Mają słodki smak i niepowtarzalny aromat, co czyni je doskonałym dodatkiem rożnych dań. Morele wykorzystywane są w różnych przetworach kulinarnych. Najczęściej jest to dżem, ale można je również piec, duszone, kandyzowane lub suszone. Oprócz dżemu morele są używane jako składniki ciast i innych wypieków. Mogą być pieczone w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki do wykorzystania jako polewy do lodów lub innych deserów. Morele są również używane do produkcji wina lub alkoholi destylowanych, takich jak brandy i sznaps morelowy.  

Dzikie pędy
Może się zdarzyć, że podkładka użyta do szczepienia wypuści z korzeni lub z pnia dzikie pędy, wówczas należy je w całości usunąć, w przypadku pędów korzeniowych należy odgrzebać też trochę ziemi.

Jabłoniom, śliwom, brzoskwiniom, rzadziej gruszom wyrastają dzikie pędy w rejonie korzeni. Na pniach, szczególnie w przypadku czereśni, wyrośnięte dzikie pędy należy odciąć sekatorem lub nożem przy samym pniu.

Nawadnianie
Drzewa owocowe najbardziej potrzebują dostatecznego nawadniania po zasadzeniu. Później w razie konieczności w czerwcu, aby nie dopuścić do reakcji na letnią suszę.
    
Nawożenie
Wysoki trzon drzewa wymaga także proporcjonalnej dawki nawozu.
Z drugiej strony nadmierne nawożenie prowadzi do zwiększenia podatności na choroby, negatywnie wpływa na smak i ogranicza możliwość magazynowania.
Nawożenie, które raz sprawdziło się lepiej nie zmieniać. Podstawa to stosowanie nawozów organicznych, późną jesienią lub na przedwiośniu nawozy pełno składnikowe. Podczas pełnych zbiorów stosować należy nawozy mineralne – głównie fosforowe i potasowe - aż do końca czerwca. W latach obfitych w plony nawozić należy jeszcze po zbiorach - już późną jesienią - powoli oddziaływującymi nawozami. Tego typu nawozy należy wprowadzić bezpośrednio do ziemi.
    
Odległość roślin  
orzech włoski 10 - 15 m
wysoko-, pół- i niskopienne 6 - 8 m
drzewa karłowate 4 - 5 m
wrzecionowe drzewa karłowe 2 - 3 m
wrzeciona (pionowe kordony) 1 - 1,5 m
kordony, palmety, ściany owocowe 3 - 5 m.
    
Ochrona roślin    
Stosując jakikolwiek oprysk chemiczny przeciw szkodnikom na drzewkach owocowych należy zwrócic uwagę na okresy ochronne (okresy karencji) aż do zbiorów. Uważać należy podczas stosowania środków chemicznych i posiadania różnych odmian drzewek owocowych, o różnorodnej dojrzałości zbiorczej !
Lepszym rozwiązaniem może być użycie preparatu biologicznego.

Mszyca liściowa
Pojawia się na liściach i wierzchołkach pędów, przy mocniejszym porażeniu dochodzi do skręcenia liści.
Ochrona: odpowiednie środkami przeciw owadom ssącym.

Tarcznik niszczyciel
Wybiera osłabione rośliny. Żyjące pod owalną tarczką mszyce wysysają roślinie soki a swoją wydzieliną zanieczyszczają liście i owoce.
Ochrona: zimowy oprysk pędów.

Owocnice
Opis uszkodzenia: wcześnie po przekwitnięciu ma miejsce masowy opad małych owoców, wówczas w każdym pojawia się otwór. W płodach pozostałych nadal na drzewie również mogą pojawić się uszkodzenia - wnętrza wyjadana są przez białe larwy. Owocnice mogą spowodować całkowity brak zdrowych zbiorów.
Ochrona: oprysk zaraz po opadnięciu płatków kwiatowych.

Parch, mączniak
Uszkodzenie: oliwkowozielone i szaropleśniowe plamy na liściach i owocach, w konsekwencji opad owoców i ograniczenie ich przechowywalności.
Ochrona: jedynie prewencja. Powtarzalne opryski w odstępie 1 – 3 tygodni, jak najczęstsza zmiana używanych preparatów. Najistotniejsza pora do przeprowadzenia ochrony to połowa maja – połowa czerwca.

Kędzierzawość liści brzoskwini
Choroba oprócz brzoskwini może pojawić się również w przypadku nektarynek. Porażenie objawia się skręconymi i na różne sposoby zdeformowanymi liśćmi.
Ochrona: istotna jest ochrona prewencyjna preparatami miedziowymi tuż przed wypuszczeniem pędów albo w okresie ich wypuszczania. W przypadku pogody deszczowej oprysk można powtórzyć po 14 dniach.

Norniki
Ogryzanie podnóża pnia i korzeni prowadzi do obumarcia drzewa owocowego.
Ochrona: umieszczenie trucizny w miejscu pojawiania się norników lub zastosowanie preparatów gazowych. Najskuteczniejszą metodą jednak jest użycie pułapek.
    
Okres sadzenia  
Marzec - maj oraz październik - do zamarznięcia gleby, rośliny w pojemnikach przez cały rok.
    
Przycinanie    
Niestety zbyt często przypisuje się przesadne znaczenie odpowiedniej metodzie cięcia w celu obfitszych zbiorów. Daleko większe znaczenie ma trzymanie się raz wybranej metody. Złe lub zmieniające się w metodzie cięcie, prowadzi - w porównaniu z nieprzycinanymi drzewami – do mniejszych plonów.

Czas cięcia: nasionowe i jagodowe przycinać należy w okresie wegetacyjnego spokoju, pestkowe na przedwiośniu aż do okresu kwitnienia.

Ścianę owocową należy przyciąć na tzw. „krótkie drzewo“. Po zasadzeniu drzewa karłowate należy przymocować do ściany (trejażu). W lutym wszystkie nowe wypuszczone pędy przyciąć o 3 cm odległości od pnia.  

Orzechy wystarczy przerzedzić, najlepiej w maju.
Celem każdej nowej metody przycinania jest m.in. doprowadzenie promieni słonecznych i powietrza do owoców. Ten warunek spełnia tzw. korona kotłowa (wazowa). Metoda ta jest również przeznaczona dla laików i stosowana w przypadku jabłoni, gruszy oraz śliwy.

Śliwom, morelom i czereśniom powodzi się również bez przycinania, wystarczy tylko przerzedzać gałązki w celu ułatwienia późniejszych zbiorów i podwyższenia jakości owoców.

Podstawą prawidłowego przycinania brzoskwini i nektarynki jest znajomość pędów oraz nasadzeń płodów konkretnych odmian. Słabe, tzw. fałszywe pędy z jednym pąkiem należy dokładnie ściąć, prawdziwe płodne (z mocnymi nasadzeniami podwójnych pąków) należy delikatnie przyciąć. Przycinanie to zwiększy wielkość owoców, polepszy ich smak oraz podniesie jakość pędów płodnych w kolejnym roku.

Sadzenie    
W celu zasadzenia należy wykopać dołek o średnicy ok. 60 cm i głębokości minimalnie 40 cm. Dno powinno zostać dobrze spulchnione. Palik dla drzewa należy wbić jeszcze przed dosypaniem ziemi do środka i w przypadku wysoko-, pół- i niskopiennych odmian powinien dosięgać ściśle pod koronę oraz przylegać zawsze od strony południowej. Niższe gatunki można uprawiać bez palików. Dla kordonów i ścian owocowych należy przygotować konstrukcję. Korzenie drzew owocowych tuż przed zasadzeniem można skrócić, uszkodzone należy usunąć.

Przycinanie podczas sadzenia
Drzewa owocowe z wyjątkiem orzechów należy podczas sadzenia przyciąć. Przy przycinaniu korony pozostawia się 3 - 5 dobrze rozmieszczonych pędów korony, które następnie należy skrócić:
- w przypadku gatunków ziarnkowych nad oczkiem (pąkiem) o 1/3 długości
- u pestkowych o 2/3 ich pierwotnej długości
Ostatnie oczko pozostawione na pędzie musi być skierowane na zewnątrz korony. Pęd wiodący (przewodnik) pozostawić należy nieco dłuższy. Wszystkie inne pędy korony powinno się usunąć do samego pnia.
W przypadku jednorocznych drzew uszlachetnionych koronkę należy uformować wg planowanej wysokości pnia:
- karłowate 40 - 60 cm
- niskopienne 80 - 110 cm
- półpienne 130 - 150 cm
- wysokopienne 170 - 190 cm.
Pęd główny należy przyciąć w ten sposób, żeby nam nad przyszłym pniem pozostało 5 - 6 oczek, z których wyrośnie podstawa przyszłej korony. Pozostałe oczka pod nimi (czyli na miejscu przyszłego pnia) należy wyłamać.

Głębokość sadzenia
Drzewa należy sadzi się w ten sposób, żeby miejsce szczepienia znajdowało się tuż nad powierzchnią ziemi. Korzenie przysypuje się ziemią, solidnie udepcze oraz obficie podleje. Zakrycie miejsca sadzenia korą do mulczowania powstrzyma ewentualne wysuszanie się ziemi i pozytywnie wpłynie na wzrost.

Światło
Owoce potrzebują słońca, które odpowiada za: aromat, zawartość witamin, odpowiednią dojrzałość i zabarwienie owoców oraz wzmacnia odporność na parcha - wzbudzającego obawy chorobę owoców ziarnkowych.
Wrzecionowe drzewa karłowe i pienne jagodowe potrzebują zawsze dodatkowej podpórki.

Wbity palik powinien sięgać aż do korony. Za pomocą specjalnych pasków z tworzywa sztucznego należy przymocować go do drzewa w dwóch miejscach węzłem ósemkowym. Każdego roku powinno się sprawdzić trwałość węzłów i ewentualnie poluzować.

Uprawa i pielęgnacja roślin    
Na powodzenie w uprawie owoców wpływ ma dobór odpowiedniego stanowiska, klimatu i wybór odmiany.    
Drzewa owocowe wymagają pulchnych, drożnych gleb, które szybko nagrzewają się. Zimne, stwardniałe i ciągle mokre gleby nie są odpowiednie do uprawiania sadownictwa.      
Trawnik pod drzewami owocowymi prowadzi - zwłaszcza na ciężkich, gliniastych glebach - do ich stwardnienia, dlatego niezbędne jest, aby ziemia była na głębokość rydla bardzo próchnicza.

Drzewa owocowe dzielą się na:       
1. ziarnkowe = jabłonie, grusze, pigwy        
2. pestkowe = czereśnie, wiśnie, morele, nektarynki, brzoskwinie, renklody, śliwy       
3. łupinowe = orzechy, migdałowce        
       
Drzewa balkonowe     
Wiele rodzajów drzew owocowych znakomicie rośnie również w pojemnikach na balkonach i tarasach. Dokładnie w tym celu zostały uszlachetnione. Można zastosować każde naczynie o pojemności minimalnie ok. 20 l i powinno mieć mieć otwory w dnie, aby nadmiar wody mógł odpływać.        
Ziemia: stosować należy mieszankę ziemi ogrodowej i torfu w stosunku ok. 1:1.       
Nawożenie: w celu osiągnięcia odpowiedniego tempa wzrostu i obfitości plonów musi być regularne. Najlepiej stosować pełnowartościowe, wieloskładnikowy nawóz, który zaopatrzą rośliny we wszystkie substancje odżywcze. Nawozić należy w okresie od wykiełkowania aż do początku sierpnia.
Drzewa owocowe rosnące w trawniku potrzebują otwartej okolicy podnóża, którą należy pokryć na zimę obornikiem lub cało rocznie korą do mulczowania.
    
Zapylanie    
Drzewa nie owocują od razu po zasadzeniu. Długość fazy bez plonów jest różna i nie da się jej łatwo uogólnić. Po 3 - 5 latach powinny dojrzeć na drzewie pierwsze płody. Przyczyną małego plonu może być brak odpowiedniego zapylacza. Jeśli nie pojawiają się nawet kwiaty, wówczas przyczyną będzie prawdopodobnie nieprawidłowe nawożenie. Wyjaśnienia przyczyn i pomocy można udzielić dopiero po zapoznaniu się z konkretnym przypadkiem.
   
Zimowa ochrona    
Drzewa owocowe nie potrzebują z dodatkowej zimowej ochrony.
W regionach chłodniejszych, zalecamy drzewa nasadzać w miejscach osłoniętych, na południowej stronie w formie kordonów. Dodatkowo między pędy można przewiesić gałązki drzew iglastych.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

 
alt
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa
 
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa
alt
    Wysyłka kurier DPD
    Koszty wysyłki uzależnione są od ilości (szt.), wielkości (wysokości) i ciężaru (kg.)
    Po dodaniu roślin do koszyka i wybraniu formy płatności, system automatycznie wyliczy koszt wysyłki. Jeśli zostanie przkroczona norma narzucona przez firmę kurierską (paczka do 25 kg.) system automatycznie podzieli zamówiony towar na kilka paczek.
    Uwaga roślin powyżej 2 metry wysykości nie da sie wysłać, towar taki można odebrać tylko osobiście swoim transportem.
     
    aby dowiedzieć się więcej o kosztach wysyłki

     
      W naszym sklepie zapłacisz poprzez płatności elektroniczne, kartą kredytową, BLIK-em lub poprzez standardowy przelew na konto.  

      Wpłaty Bank PKO - Inteligo
      50 1020 5558 1111 1786 2850 0076

      W tytule prosimy podawać nr zamówienia!!!
          Zgadzam sięNie zgadzam się