Dostępność:Dostępny - InStock
Czas wysyłki:5 - 7 dni roboczych
Koszt wysyłki:od 0,00 zł
Stan magazynowy:
Stan produktu:Nowy
Gwarancja:Gwarancja Producenta
Informacje:Jesteśmy gospodarstwem rolnym i nie jesteśmy płatnikiem VAT
Dokument sprzedaży:Na życzenie kupującego wystawiamy Rachunek Uproszczony
Transport:
ŚLIWO MORELA BARDZO SMACZNA
ŚLIWO MORELA
WYSOKOŚĆ DRZEWKA 90CM-140CM,
DRZEWKA SĄ PRZYCINANE I ZABEZPIECZANE SPECJALNĄ MAŚCIĄ OGRODNICZĄ PRZED CHOROBAMI GRZYBOWYMI.
ŚLIWO MORELA BARDZO SMACZNA Rodzaj rośliny Śliwy
ŚLIWO MORELA-owoce średniej wielkości około 5-6 cm, o kolorze czerwono-pomarańczowym, miąższ soczysty słodki, pestka odchodzi o miąższu wspaniale nadaje się do jedzenia na surowo jak i na przetwory.
Odporność na choroby grzybowe oraz na niskie temperatury, stanowisko słoneczne do półcienistego.
Owoce dojrzewają koniec lipca.
Drzewo po kilku latach dorasta do 3- 4 metrów w zależności jak mocno będzie przycinane
Pierwsze zbiory możemy wykonać już w 3-4 roku po posadzeniu. Wczesne odmiany śliwek należy zbierać z drzew, gdy są już dojrzałe, ale jeszcze dość jędrne. Nie można ich przechowywać dłużej niż kilka dni, toteż trzeba je jak najszybciej spożyć lub zużyć na przetwory. Śliwki węgierki należy jak najdłużej przetrzymywać na drzewie, gdyż wtedy są najsłodsze i najsmaczniejsze. Najlepsze są wtedy, gdy skórka koło szypułki zaczyna się marszczyć. Takie węgierki można przez dwa do trzech tygodni przechować w domu, w chłodnym i przewiewnym miejscu. .
Wymagania klimatyczne i glebowe oraz nawożenie Śliwy najlepiej udają się w klimacie umiarkowanym, śliwy są często sadzone na działkach, ponieważ nie są wybredne w stosunku do gleby - ph obojętne 6, 7-7, 2
Udają się nawet tam, gdzie jest wysoki poziom wody gruntowej. Wyrastają w drzewa niewielkie, zajmują mało miejsca, a zaczynają owocować wcześnie. Jedne odmiany śliw zaczynają dojrzewać już na początku lata, a inne owocują jeszcze we wrześniu. Owoce cenione są jako deserowe, doskonale nadają się również na przetwory. Uprawa i sposób nawożenia śliw nie różni się niczym od uprawy i nawożenia jabłoni i grusz. Jako drzewa niewielkie nie wymagają tak wiele nawozów. Pod największą nawet śliwę wystarczy połowa dawek stosowanych pod jabłonie.
Towar doskonale zapakowany na czas transportu: pakowany w pudło, korzenie umieszczone w wilgotnej ziemi bez donicy, ponieważ donica kaleczy pozostałe rośliny podczas transportu. Roślinki są włożone razem do worka foliowego a wszystko owinięte specjalną folią
Najlepsze odmiany Moreli - rośliny w kategorii I o wysokości ok. 150 cm. Morele są bardzo popularnymi drzewami owocowymi sadzonymi w Polskich sadach i ogrodach. Ich smaczne owoce są nie tylko idealnym urozmaiceniem jesiennego stołu, ale też zawierają dużo witamin. Szczególnie suszone morele zawierają kwas foliowy czyli witaminę PP niezbędną w prawidłowym rozwoju ciąży. Poza tym zawierają dużo innych witamin B, C, żelaza, potasu, wapnia, fosforu, beta-karotenu oraz błonnika. Morele całkiem dobrze radzą sobie w naszym klimacie. Jednak aby praktycznie co roku cieszyć się owocami warto wybrać dla nich odpowiednie miejsce. Powinno ono być osłonięte od wschodu i północy. Najlepsza jest wystawa południowa lub południowo-zachodnia. Dobrze jest je sadzić przy ścianie domu, dzięki temu będą mniej narażone na wiosenne przymrozki, które wyrządzają największe szkody. Jeśli chodzi o glebę to morele nie mają zbyt wygórowanych wymagań. Potrzebują gleby przepuszczalnej lekkiej o obojętnym pH, piaszczysto-ilastej najlepiej i dobrze przewietrzonej, aby korzenie mogły się bez problemu rozwijać. Dlatego warto jest przekopać głęboko poniżej 50 cm miejsce pod morele. Użyźniając stanowisko można dodać obornika i wymieszać go z podłożem. Większość odmian moreli jest samopylna. Ale warto mieć dwa drzewka, ze względu na wartościowe owoce zarówno do jedzenia jak i na przetwory.
Morele to rodzaj owoców pestkowych pochodzących z Chin. Do Japonii i Europy przywieźli je kupcy już w XIV wieku. Drzewka moreli są obecnie powszechnie uprawiane na całym świecie. Należą do rodzaju Prunus i są spokrewnione ze śliwkami, wiśniami i migdałami. Morele są również uprawiane jako rośliny ozdobne i są popularne wśród ogrodników domowych ze względu na ich atrakcyjne kwiaty. Drzewa morelowe wydają owoce w ciągu trzech do czterech lat od posadzenia i mogą owocować do 20 lat. Rosną na małych drzewach o owalnych liściach. Gałęzie drzewa morelowego pokryte są małymi, podobnymi do włosów strukturami zwanymi przetchlinkami, które umożliwiają przenikanie tlenu i dwutlenku węgla między skórą drzewa a jego wewnętrznymi komórkami.Kwiaty na drzewach morelowych pojawiają się wiosną przed liśćmi, aby pszczoły mogły je zapylać.
Morele są doskonałym źródłem witaminy A, która pomaga zachować zdrową skórę i wspomaga zdrowie oczu. Morele są również dobrym źródłem potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jedna porcja moreli zapewnia 15% zalecanego dziennego spożycia witaminy A i 5% potasu. Ten suszony owoc jest również dobry dla Twojego serca. Uważa się, że fitochemikalia zawarte w morelach pomagają zapobiegać rakowi, chorobom układu krążenia i innym problemom zdrowotnym. Morele zawierają wiele składników odżywczych i minerałów, które pomagają poprawić Twoje zdrowie. Wysoka zawartość błonnika w morelach sprawia, że jest to idealny wybór żywności poprawiający zdrowie układu pokarmowego, podczas gdy zawartość żelaza może promować krążenie tlenu w organizmie.
Morele to rodzaj owoców pestkowych, do których należą również brzoskwinie, śliwki i nektarynki. Uprawiane są w regionach o ciepłym klimacie i dostępnych jest wiele odmian moreli. Niektóre odmiany moreli są samopylne, więc do produkcji owoców potrzebne jest tylko jedno drzewo; jednak uzyskasz więcej kwiatów moreli, gdy w pobliżu będzie co najmniej jedno inne drzewo morelowe do zapylenia krzyżowego. Drzewa morelowe doceniają dobrze przepuszczalną glebę, która została wzbogacona dużą ilością kompostu lub obornika. Preferują gleby lekko kwaśne, od 6 do 7 w skali pH. Jedną z najpopularniejszych odmian moreli jest sadzonka o nazwie Early Orange , która jest mrozoodporna. Morele są narażone na choroby i szkodniki, które mogą wpływać na ich plon, takie jak brązowa zgnilizna i mączniak prawdziwy, więc regularne stosowanie fungicydów może być konieczne, jeśli uprawiasz morele na swoim podwórku.
Morele to jedne z najpopularniejszych owoców pestkowych. Mają słodki smak i niepowtarzalny aromat, co czyni je doskonałym dodatkiem rożnych dań. Morele wykorzystywane są w różnych przetworach kulinarnych. Najczęściej jest to dżem, ale można je również piec, duszone, kandyzowane lub suszone. Oprócz dżemu morele są używane jako składniki ciast i innych wypieków. Mogą być pieczone w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki do wykorzystania jako polewy do lodów lub innych deserów. Morele są również używane do produkcji wina lub alkoholi destylowanych, takich jak brandy i sznaps morelowy.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.
Kontrolowana jakość! Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa |
Kontrolowana jakość! Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa |